Skip to main content

Biermenu

Amuse 
Dame Jeanne Brut sur Lie, droog fris champagne bier

Haringtartaar-rode biet-appel
Westmalle Trappist extra

Scampi-zwarte rijst-limoen-avocado-jalapeño
Fourchette, gebrouwen i.s.m. topchefs

Kabeljauwloin-spek-maftoul-caponata
Wilderen Tripel Kanunnik

Anguspie-aardappelschuim- “kimchi” rode spitskool
Straffe Hendrik quadrupel

Nagerecht van onze patissier
Kompel

Kazen: Keiems bloempje witschimmel-Flandrien Grand Cru-Roquefort papillon noir
Val-Dieu Grand Cru

—————–

Dame Jeanne champagnebier

Brut Sur Lie is een Champagnebier met 8,5% alcohol. Brut Sur Lie wordt gebrouwen door Dame Jeanne.

Of u nu een overtuigde bierliefhebber bent en vastbesloten om alle Belgische bieren eens te proberen of uitsluitend gewonnen voor de tijdloze elegantie van Champagne, Cava of Prosecco… Wedden dat het champagnebier van Dame Jeanne u aangenaam zal verrassen?

De brut bieren combineren typisch Belgische hopsmaken met de lichtheid, fraîcheur en de elegante pareling van de traditionele champagnes en schuimwijnen. Zowel bier- als wijnliefhebbers zullen de evenwichtige smaken weten te appreciëren, want één ding hebben onze brut bieren met elkaar gemeen: ze zijn bijzonder licht en verfrissend.

Dame Jeanne is er bovendien in gespecialiseerd om bieren geheel volgens de méthode traditionelle te klaren en te ontgisten (remuage & dégorgement). Dat maakt de Dame Jeanne brut bieren uitermate geschikt om als verrassend, maar toch neutraal, aperitief te schenken op elke gelegenheid

TIP VOOR EEN ORIGINELE UITSTAP

In café Perron Noord in Brasschaat kan u de Dame Jeanne brut bieren komen degusteren. U kan deze culinaire pitstop trouwens ook combineren met een originele sportieve activiteit. Spoorfietsen langs de 10 kilometer lange historische spoorlijn tussen Kapellen en Brasschaat voert u langs prachtige natuurtaferelen en ook recht naar het militair vliegveld waar café Perron Noord gevestigd is. Zo combineert u een uitstap in de natuur met een culinaire ontdekking én u steunt meteen het sociaal project van Perron Noord.

—————–

Westmalle Trappist Extra

Abdij der Trappisten van Westmalle

Westmalle Extra is een Trappist uit de Abdij der Trappisten van Westmalle. Dit bier werd slechts tweemaal per jaar gebrouwen en was alleen bedoeld voor intern gebruik. De monniken en de gasten van de abdij dronken dit bier tijdens de lunch. Dit bier is pas sinds kort verkrijgbaar in de groothandel, dus je moet hiervoor dus niet meer een bezoekje aan het Belgische Westmalle brengen (ruim 100 km), je kunt er ook van genieten in Restaurant P.

—————–

Fourchette, ontwikkeld door topchefs

Bier voor chefs door chefs!

Fourchette werd ontwikkeld als gastronomisch speciaalbier, waardoor hij een ideale begeleider is voor tal van gerechten. Fourchette is een blend van tripel en witbier en geeft een fruitige en florale smaak met toetsen van citrus, pompelmoes, koriander en kruidnagel.

Brouwerij Van Steenberge in Evergem (vlak bij Gent) creëerde dit exclusieve speciaalbier in samenwerking met Belgische (sterren-)chefs, met als doel restaurantgasten te overtuigen hun culinaire keuzes te pairen met bier. Zo kwam het beste van twee werelden bij elkaar: De geraffineerde, verfijnde smaak van topchefs en de kennis en de passie van 6 generaties meesterbrouwers. Deze meergranentripel maakt gebruik van edele hopsoorten en eigen gistvariëteiten.

Dit amberkleurige bier smaakt het best als hij wordt geschonken met een volle schuimkraag en met het bezinksel. Giet het bier vanop een hoogte in het glas (ongeveer 15 cm) en wals de fles om het bezinksel los te maken. Op deze manier kan het koolzuurgas van de nagisting ontsnappen, wat essentieel is voor de milde zachte smaak van dit speciaalbiertje. Drink Fourchette uit een fijn wijnglas of een ander glas met een dunne rand. De ideale schenktemperatuur van Fourchette is 8°C. Door deze wijze van schenken ziet het bier een beetje troebel en dat is ook precies de bedoeling.

—————–

Wilderen tripel kanunnik uit Belgisch Limburg

Wilderen Kanunnik Tripel is een 4 granenbier gebrouwen naar een origineel Wilderens Kanunnik recept. Het is een zachte en kruidige tripel met hergisting op fles en een milde afdronk door gebruik van fijne en edele hopsoorten. In dit bier wordt naast gerst, tarwe en haver ook rogge toegevoegd, wat deze tripel een typisch karakter geeft.

—————–

Straffe Hendrik quadrupel van Brouwerij De Halve Maan in Brugge

Straffe Hendrik Tripel heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In de brouwersfamilie Maes  is het gebruik om de oudste zoon Hendrik te noemen. In 1981 vroeg de burgemeester aan Henri Maes en zijn dochter Véronique om een speciaal, wat zwaarder bier ter brouwen voor de inhuldiging van het beeld van Sint Arnoldus, de patroonheilige van de bierbrouwers. Zo geschiedde. Het bier werd goed ontvangen en in het Vlaams een straf biertje genoemd, waarbij straf ook de betekenis van goed kan hebben. Men vond dat Hendrik (Henri) een straf biertje had gemaakt. Het bier werd zo lekker gevonden, dat er van een eenmalig brouwsel geen sprake kon zijn. Sindsdien is deze klassieke Tripel een vaste waarde van Brouwerij De Halve Maan.

Later is Straffe Hendrik Quadrupel aan het assortiment toegevoegd. Het is een rijk bier, intens donker van kleur en volmondig qua smaak.

Gebrouwen met een geraffineerde melange van speciale mouten krijgt het bier een complex karakter, dat een zuivere droogheid combineert met toetsen van koriander, donker fruit, anijs en geroosterde kastanje. De afdronk is licht stroperig. Dit sluit goed aan bij de Angus-pie waarvoor bij de bereiding gebruik is gemaakt van stout.

—————–

Kompel

Tussen 1923 en 1987 daalden duizenden mijnwerkers tot 900 meter diep in de steenkoolmijn van Eisden. Bovengronds lieten honderden arbeiders de schachtwielen draaien. In 1987 sloot de mijn voorgoed de deuren. Twee steenkoolschachten getuigen van jaren kolen delven. De Kompel bieren zijn een ode aan de kolenputters, hun noeste arbeid en hun leven van stof en zweet Mijnwerkers gaan door het leven als ‘kompels’. Het Duitse Kumpel betekent ‘vriend’ of ‘makker’. Het is ook de naam van een reeks nieuwe streekbieren uit Maasmechelen. Het rijke Limburgse mijnverleden – meer bepaald de mijn van Eisden – bleek een mooie bron van inspiratie. Twee Eisdenaren waarvan de grootouders nog in de mijn werkten, ontwikkelden de bieren. Al snel volgde het plan om op grote schaal te brouwen. De eerste liters Kompel bier stroomden uit de tanks bij Brouwerij Anders! Kompel Bovengronds kende al snel succes en een half jaar later kwam Kompel Ondergronds op de markt. Tussen de zomer van 2015 en 2018 werden de bieren gebrouwen op Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen Helchteren. Sinds 2019 worden de bieren op grotere schaal gebrouwen bij de Proefbrouwerij in Lochristi.

Voor bij het zoete dessert hebben wij gekozen voor de krieken-variant van Kompel.

—————–

Val-Dieu grand cru

Bierbrouwerij Abbaye du Val-Dieu. De abdij is gesticht in 1216 en ligt in de buurt van de bronnen waaruit Spa, Brut en Chaudfontaine wordt gewonnen. Dit garandeert een goede kwaliteit water, naast hop en gist de basis voor elk bier.

Val Dieu Grand Cru is het topstuk in de collectie van de Val Dieu-abdij. Het is met 10,5% alcohol een zwaargewicht. De smaak is zoet, maar bovenal fruitig. Complex, met een volle, ronde body.