Skip to main content

Restaurant P bestaat 10 jaar…

… en dat vieren we tijdens het Candlelight dinner

Candlelight dinner

Tijdens het Candlelight dinner bieden we onze gasten een gratis aperitief naar keuze aan om het 10-jarig jubileum te vieren. Dit thema menu zal worden geserveerd in de periode 25 november t/m 17 december 2022. Voor het volledige menu van het Candlelight dinner verwijzen we naar onze website. U kunt reserveren voor dit culinaire 5-gangen menu via onze website www.restaurant-p.nl of telefonisch (tel. 06 511 155 40).


Voorwoord

Twee vrienden, John Lodge en Peter van Galen, namen in 2012 het initiatief voor het starten van hun eigen restaurant; naar Frans voorbeeld, een klein restaurantje in het rustige dorp Grevenbicht. Restaurant P opende op 1 december 2012 de deur voor de eerste gasten.

In de loop van deze 10 jaren hebben er veel P’s, voor langere tijd of voor een korte periode, plezier beleefd in de keuken en/of in de bediening van Restaurant P. Zonder hun niet-aflatende steun zou dit jubileum niet mogelijk zijn geweest. Het P Team wordt bijgestaan door studenten, jonge mensen die het leuk vinden om met de ‘oudjes’ samen te werken.

Restaurant P wordt gerund door Pensionado’s die met veel Passie en Plezier elk weekend hun gasten verwennen met verrassende, culinaire en oogstrelende gerechten. Kwaliteit en persoonlijke aandacht staan voorop in ons restaurant. Tevreden gasten die met plezier regelmatig de weg naar Aan de Greune Poal weten te vinden, dat is waar de P’s het allemaal voor doen! Veelal vaste gasten die al jaren ons restaurant bezoeken, maar ook nieuwe mensen die zich graag een avond laten verwennen in de huiselijke, ontspannen ambiance die zo kenmerkend is voor Restaurant P.

In deze nieuwsbrief geven we u een kijkje achter de schermen van ons restaurant. Ook hebben we ook een paar recepten opgenomen van typische P gerechten.


Van 10 jaar geleden naar het huidige P

Tien jaar geleden hadden we eigenlijk geen idee hoe een restaurant te runnen en al snel kwamen we er achter dat koken voor een stel vrienden heel wat anders is dan koken voor gasten.
Er werd gewerkt met een menukaart waar eenieder “a la carte” kon kiezen uit een twintigtal gerechten en er was geen beperking per tafel in variëteit.  Ook onze drankenkaart was een paar pagina’s groot. Dit resulteerde in stress in de keuken, teveel voorraad, lange wachttijden voor de gasten, producten die over de datum gingen en veel ingrediënten die op zondagavond overbleven en weggegooid of opgegeten moesten worden.

Het restaurant was in de beginjaren 4 dagen open, op zondag zowel voor de lunch in de middag, als het diner in de avond. Dat was geen fijne invulling van de vrije tijd voor de pensionado’s; het leek meer op een “normale werkweek” zoals we die kenden uit de tijd dat we nog werkten.

Na deze enerverende start hebben we veel restaurants bezocht en steeds weer met de koks en eigenaren gepraat hoe zij het runnen van hun restaurant behapbaar houden.

In 2014 is het roer omgegooid qua openingstijden, menu- en wijnkaart.
De menukaart vandaag de dag is een afwisseling van een 3, 4 of 5-gangen verrassingsmenu en zogenaamde vaste thema menu’s. Traditioneel serveren we rond Valentijnsdag het vele-gangen menu. In april-mei komen de  Asperges op het bord, gevolgd door het Kreeftenfestijn in juni. In oktober komt er Wild op tafel en we sluiten het jaar af met een Candlelight dinner waarbij in het restaurant een overvloed aan kaarsen brandt.

Daarnaast is er ruimte voor initiatieven van individuele P’s. Lou Mennens is onze kaasmeester. Hij is helemaal bezeten van kaas, die volgens hem zonder aankleding gegeten moet worden om zo de smaak volledig tot zijn recht te laten komen. In september 2021 organiseerde Lou een kaasavond, alle plaatsen in het restaurant waren bezet en Lou had van heinde en verre de beste kazen ingeslagen. De avond werd gewaardeerd door onze gasten. Het plan is om begin van volgend jaar weer zo’n avond te organiseren.

Siel en Suzanne verzorgden op eerste Paasdag 2022 met zijn tweetjes een prachtig paasdiner. Het werd een daverend succes voor de gasten, met hulde aan deze twee top-koks.

Door de opgebouwde ervaring, bezoeken aan “betere restaurants”, de vraag van de gasten en de creativiteit en gedrevenheid van onze koks, zijn de gerechten die worden geserveerd in Restaurant P in de afgelopen 10 jaren gegroeid van eenvoudig naar zeer verfijnd qua smaak. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de opmaak van de borden.


De samenstelling van onze menu’s

In Restaurant P werken we met een wisselende menukaart. Het bedenken en uitproberen van een nieuw menu is bepaald geen gemakkelijke klus. Iedereen binnen het P Team kan voorstellen doen voor een gerecht; de inspiratie hiervoor komt uit kookboeken, kookprogramma’s, social media, uit een mooi gerecht dat iemand heeft gegeten in een ander restaurant, of uit workshops.

In de beginjaren bepaalden Ardy en John, noodgedwongen, met hun tweetjes welke gerechten uiteindelijk op de kaart kwamen. De laatste jaren is deze selectieprocedure uitgegroeid tot een dag vullend programma. In de ochtend gaan de koks aan de slag met de voorbereiding van de voorgestelde gerechten, rond de middag schuiven de andere P’s met hun partners aan en dan volgt een middag waarin de smaakpapillen tot het uiterste worden geprikkeld. Daarbij wordt de mond vaak gespoeld om uiteindelijk de meest passende wijn bij een gerecht uit te zoeken. Niet zelden eindigt zo’n proefkookdag met zang en dans en veel hilariteit en is het al donker tegen de tijd dat de rust wederkeert Aan de Greune Paol….


De nazit aan de “Muppet-tafel”

Na een avond hard werken in de keuken zoeken de koks een plekje aan de ‘Muppet-tafel’. Daar wordt onder het genot van een biertje of een wijntje teruggekeken op de avond. Meestal zijn er dan nog gasten aanwezig die genieten van het dessert of een kopje koffie en is er gelegenheid voor de koks om een praatje te maken met de gasten.

Vanuit de Muppet-tafel is er goed zicht op de bar en op de keldertrap. ‘Sommelier’ Theo moet steeds in de gaten houden of de wijnen passen bij de gerechten en dus moet hij tussendoor wel eens proeven. Dat kan natuurlijk niet in het zicht van de gasten en dus week Theo uit naar de keldertrap, waar hij werd ‘betrapt’ door de koks aan de Muppet-tafel. Het zorgde voor grote hilariteit en de bijnaam “Keldermannetje” was geboren.

Als de bediening klaar is met opruimen, schuiven ook zij aan bij de Muppet-tafel. Het kan dan weleens gebeuren dat de kerkklok in Grevenbicht al lang 12 uur heeft geslagen voordat de P’s naar huis gaan.


De onmisbare hulp van de studenten

De studenten zijn een essentieel onderdeel van het P functioneren. Zij helpen in de bediening en in de keuken met de afwas en de opmaak van de borden. Wij zijn er trots op dat ze vaak voor langere tijd bij ons werken, startend op een leeftijd van 15 jaar en dan 5 jaar later uitvliegen met een mooi gevuld rugzakje vol P-ervaring. Ook de jeugd schuift na gedane arbeid aan bij de Muppet tafel waar ze over hun bezigheden vertellen en de P’s dit met hun levenservaring becommentariëren. Al met al een heel mooi clubje!

Eénmaal per jaar is er het zogenaamde studentendiner: de jeugd wordt dan met, eventuele, partner officieel ontvangen waarna ze genieten van een x-gangen diner aan een mooi gedekte tafel met alles erop en eraan. De P’s zitten die avond weggedrukt in een hoekje en moeten het doen met een eenvoudige maaltijd. Tijdens het studentendiner dit jaar werd de polonaise gelopen en de avond eindigde in een karaoke happening.


Gastkok in Restaurant P

Diverse gasten opperden de wens om eens een keer mee te draaien in de keuken van ons restaurant. Zo werd dit jaar het fenomeen “gastkok” in het leven geroepen. Diverse gastkoks, jong en oud, zijn intussen een onvergetelijke ervaring rijker nadat ze een keer in onze keuken hebben meegedraaid. Voor hun terugblik klik hier.


Leergierig

Om bij te blijven in de laatste kooktrends, volgen de P’s regelmatig workshops bij Hanos waar nieuwe producten en technieken gepresenteerd worden, zowel door eigen Hanos personeel als door sterrenkoks.

Ook worden workshops bezocht, zoals bij Angelique Schmeinck over sausen of mousselinen. In augustus van dit jaar volgden de P’s en hun aanhang een workshop gebaseerd op groenten; heel leerzaam en een feest om in de kookstudio van Angelique te gast te zijn en deze inspirerende vrouw aan het werk te zien.


Collega’s zijn vrienden

Door de nauwe samenwerking zijn de P’s meer dan collega’s, het is uitgegroeid tot een hechte vriendenclub die elkaar ook buiten het restaurant opzoeken. Samen wandelen, de processie in Grevenbicht bekijken, een opera bezoeken, samen uit eten, een baby(oma) borrel, een zomerfeestje, nieuwjaarsreceptie voor P’s en studenten …………… het is altijd gezellig als de P’s samen zijn.

  


Vele handen maken licht werk

Het runnen van een restaurant is een tijdrovende bezigheid. Voor de P’s een hobby die in goede harmonie en naar interesse verdeeld wordt over vele handen.

Hub Lemmens is het financiële geweten van P, hij zorgt voor het betalen van de rekeningen, onderhoudt de contacten met de boekhouder en andere externe instanties. Hub is samen met John verantwoordelijk voor de algehele leiding van het restaurant.

De inkoop van alle producten is in handen van John, Theo T is verantwoordelijk voor de inkoop van de drank.

Ardy, John, Suzanne, Siel en Rens zijn de ervaren koks en de bedenkers van heel veel lekkere gerechten. Lou is kaasmeester, Lou en Theo S zijn koks in opleiding die het keukenteam op allerlei fronten ondersteunen. Huub is chef-afwasser tijdens de Mep op donderdag en daarnaast zorgt Huub voor een portie onnavolgbare humor. Rens heeft talent om voor arbeidsintensieve gerechten een ‘malletje’ te ontwerpen, teneinde het leven van de koks simpeler te maken. Daarnaast is hij de bedenker van een aantal spectaculaire desserts zoals de brandende chocoladebol of het dessert-schilderij, naar voorbeeld van Angelique Schmeinck.

Bernadette, Ilse en Theo zorgen voor de huiselijke sfeer in het restaurant, ze ontvangen de gasten en serveren de drank en de gerechten uit en maken een praatje met de gasten.

Rens, Suzanne en Ilse zorgen bij toerbeurt dat uw reserveringsaanvraag wordt behandeld en dat de P-telefoon wordt bemand.

Bernadette is de contactpersoon voor de studenten en de poetshulp. Ilse is samen met John verantwoordelijk voor de website en de nieuwsbrief.

Ardy en John beheren de Hof van P; de tuin waar veel verse kruiden, groenten, fruit en eetbare bloemen vandaan komen.

 

Marie José zorgt voor de aankleding van het restaurant, de bloemen uit haar pluktuin sieren de tafels in het restaurant, MJ is daarnaast gespecialiseerd in het bedenken en maken van desserts.

Ardy, MJ en Ilse zijn de koekenbakkers van P die ervoor zorgen dat er wat lekkers bij de koffie is.

Het hele team heeft één keer per kwartaal een klusdag; er wordt dan gesopt en gepoetst en noodzakelijk onderhoud aan inventaris wordt uitgevoerd.


Zoekt u een locatie voor een feestje?

Restaurant P is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 18:00-24:00 uur. Zoekt u naar een locatie voor een verjaardagsfeestje, een huwelijksjubileum, een bijeenkomst van de kookclub of een andere hobbyvereniging, het is ook mogelijk om een besloten diner te geven in ons restaurant. In overleg met u bepalen we het menu en zorgen we ervoor dat u van een onbezorgde en smakelijke bijeenkomst kunt genieten.


Tot slot

Het is een heel verhaal geworden, hopelijk heeft u ervan genoten en heeft u een beeld gekregen van het reilen en zeilen achter de schermen van het unieke en bijzondere Restaurant P.

We sluiten af met een aantal recepten van gerechten die u thuis kunt bereiden en waarvan u misschien al eens in ons restaurant heeft genoten. Bekijk de recepten hier.