Valentijn 2019

Home / Nieuwsbrief / Valentijn 2019
In Nieuwsbrief

In het flikkerende kaarslicht vindt de liefde zijn weg, maar wat graag, door de maag… Dit jaar koken wij op 15, 16 en 17 februari een speciaal …

4-gangen Valentijnsmenu in Restaurant P:

Salade met Roquefort, peer, kerriecashews en druiven

Zoete aardappelsoep met hartige popcorn

Kalfsoester met rode wijn-mosterdsaus, gepofte tomaatjes en pastinaakcrème 
of
Roodbaarshaasje met romige saffraan-zeekraalrisotto

Rozenpavlova met sinaasappel-lycheecompote

valentinus

Het ontstaan van Valentijnsdag

Valentijnsdag zou van oorsprong een vruchbaarheidsfeest zijn geweest. Sommigen herkenden er een menselijke variant van de paartijd van de vogels in. Volgens het volksgeloof kiezen de vogels op 14 februari immers hun wijfje.
Anderen brengen de oorsprong van deze feestdag in verband met een oude heidense lenteviering in de Angelsaksische landen.
Wie Valentijn zelf exact is geweest, is niet bekend. Er doen een aantal theorieën over zijn bestaan de ronde.

Valentijn en Veiten…

Nog weer een andere theorie over Valentijnsdag verbindt twee heiligen met elkaar: Sint Valentinus en Sint Veit. Sint Valentinus was bisschop in Terni (Italië) en stond bekend om zijn betrokkenheid bij de armen, ouderen en kwetsbaren in de maatschappij. Hij zocht hen geregeld op en nam altijd een bloemetje mee. De legende vertelt dat hij bovendien een toegewijd verzorger was van de bloementuin in het klooster waar hij woonde. Van heinde en verre stroomden bewonderaars toe om zijn tuin te bezichtigen. Aan jonge paartjes schonk de bisschop een fraaie bloem als symbool van trouw en genegenheid. Rond 270 stierf Sint Valentinus de marteldood in Rome. Over het jaartal bestaat enigetwijfel, maar over de sterfdag is iedereen het eens: 14 februari, de latere Valentijnsdag. Zijn graf werd druk bezocht, vooral door verloofden, die zijn zegen over hun toekomstig huwelijk wilden afsmeken. Sint Valentinus wordt afgebeeld met het zwaard waarmee hij onthoofd is.

Ook de Romeinse priester Sint Veit stierf de marteldood en wel op 14 februari van het jaar 270. Hij, een Romein, bekeerde zich tot het Christendom. Op die bewuste 14e februari werd Valentijn (ook bekend onder de naam Veit, Veiten of Feiten) gemarteld en onthoofd. Hij zag nog net kans om het dochtertje van de gevangenbewaarder een briefje toe te stoppen. ‘Van je Valentijn”, stond erop.

Bovenstaand 4-gangen Valentijnsmenu bieden wij aan voor 40 euro, per persoon,  dranken zijn niet bij de prijs inbegrepen. In bovenstaande gerechten zijn onbespoten producten verwerkt, afkomstig van onze eigen ‘Hof van P’. Indien u een vegetarisch Valentijnsmenu wenst, gelieve dit expliciet bij de reservering te vermelden.