Skip to main content

Gastkok in Restaurant P

Een culinaire belevenis als gastkok bij “Restaurant P” in Grevenbicht

Van mijn kinderen als kerstcadeau een uitnodiging gekregen om als gastkok te fungeren bij Restaurant P. Een datum geprikt en op do. 28/3/2024 en vr. 29/3/2024 meegedraaid en heerlijk gegeten. We waren al enkele jaren geleden daar geweest maar nu ook meekoken met de zwarte brigade.

Op donderdag om 09.00 uur voor de MEP (Mise en Place) gemeld. John, Siel, en Theo in de keuken en vol aan de bak. Kaasmeester Lou Mennens is breed inzetbaar. Rens bewerkt in het restaurant minstens 6 dikke knolselderijen met de figuurzaag voor het hoofdgerecht met vlees. De 1e klus voor mij: een everzwijnfilet en een dure runderlende uit Uruguay bewerken, proportioneren, even aangrillen en tenslotte in de kelder 60 stuks vacumeren. Gelukkig ging alles goed en chef John was tevreden. Later begreep ik dat wanneer je de hele dag in de kelder zou verblijven het geen goed teken was van je kookvaardigheden!!

Terug in de keuken aan de slag met de passe-vite voor de puree’s. Wat opvalt is de rust en organisatie, geen gespeelde stress zoals bij de televisiekok Gordon Ramsay. John is super behulpzaam en Siel werkt keihard door. De MEP-lijst wordt nagelopen en zo vordert de dag. Om 14.00 uur voorlopig klaar en een pan met vlees en saus-culinair (mayo) komt op tafel met een heerlijk glas witte wijn. Samen een vorkje prikken, daarna wat opruimen en terug naar Linne. Onderweg in gedachten: wat zou de dag van morgen brengen?

Om 15.00 uur present voor de 2e dag. In de keuken Henk, John en Suzanne in de weer. Ilse en Marian (sommelier) maken als gastvrouwen de tafels gereed. Halverwege een kopje koffie samen en een culinaire discussie over waar je lekker kunt eten, zeer amusant. Mijn vrouw en kinderen met aanhang arriveren rond 18.00 uur bij restaurant P.

Als de gasten binnenstromen voor die avond worden de schema’s nauwkeurig bijgewerkt voor de tafels en alles nog een keer gecheckt. De orders lopen binnen en aan de slag met de amuses en het voorgerecht. Het zijn kleine schilderijtjes en tegelijkertijd smaak-explosies. De amuse aan tafel gebracht, eten en terug in de kleine keuken. En zo verloopt ook de rest van de avond prima. Op het eind van de avond neemt de zwarte brigade plaats in het restaurant en genieten samen ontspannen na met de gasten.

Alle P’s ontzettend bedankt dat ik in jullie keuken mee mocht lopen, een fantastisch ervaring voor mij en heel veel succes met jullie restaurant, dat zit wel snor.

Culinaire groeten uit Linne,

Bert Theelen