Skip to main content

Proefkook voor het Kreeftenfestijn 2023

Op dinsdagochtend vroeg arriveerden de koks aan de Greune Paol. Kratten, dozen en koelboxen met ingrediënten worden uit de auto’s geladen en de koksbuizen worden aangetrokken. En dan buitelen de culinaire breinen van Restaurant P de hele ochtend over elkaar heen in de smalle, kleine keuken.

Vroeg in de middag arriveren de mensen uit de bediening en de partners van de koks, ook wel ‘de proevers’ genoemd. Het is deze middag een volle tafel met de eervolle en verantwoordelijke taak om het menu voor het Kreeftenfestijn 2023 samen te stellen en de daarbij passende wijnen te kiezen. Er wordt ruim de tijd genomen om alles zorgvuldig te proeven, de kerkklok slaat 21:00 uur tegen de tijd dat de laatste P’s de deur van het restaurant achter zich dicht trekken.


Ongezouten en soms gepeperde kritiek

De koks hadden voor het geplande 5-gangen menu maar liefst 9 gerechten voorbereid. Die werden geserveerd op grote of kleine borden, ronde of vierkante, in de kleuren wit, bruin en rood. Borden gevuld met coquilles, garnalen, langoustines, venusschelpen of kreeft in allerlei smaakvariaties en bijbehorende garnituren.

Nadat één van de koks de betreffende creatie heeft uitgelegd, volgen de kritische noten uit het gezelschap: het is te zuur, het moet hoger op smaak, perfect zo, de soep is te dik, smaak afvlakken, ik proef de gember niet, het is wel een karig bordje, het gerecht stort in, de avocado moet dieper worden uitgehold, de gelei blijft niet plakken, er zit te veel dragon in, alwéér komkommer, niks meer aan doen, die portie is wel erg groot, het gerecht slaat de wijn dood, en zo kunnen we nog even doorgaan.

En zo komen een aantal gerechten niet door de keuring en worden voor nu aan de kant geschoven.


Het 6-gangen Kreeftenfestijn 2023

Het viel niet mee voor het gezelschap om “slechts” 5 gerechten te kiezen en dus werd er besloten om het menu uit te breiden van 5 naar 6 gangen (en dat allemaal voor dezelfde prijs!). Wij hebben de kreeft voor u zodanig voorbereid dat u niet zelf met allerlei gereedschap aan de slag hoeft.

Met trots presenteren we u het menu van ons Kreeftenfestijn 2023 zoals dat na een gezellige middag intensief proeven tot stand kwam:

Voorgerecht:
Ceviche coquilles-nori-karnemelkgelei

Voorgerecht:
Hollandse garnalen-radijsjus-shiso

Voorgerecht:
Langoustine-courgette-komkommer geitenyoghurtschuim

Tussengerecht:
Minestrone-schelpen-zeevruchten-groentjes

Hoofdgerecht:
Hele kreeft-saffraanschuim-linguine-koraal

Dessert:
Lemoncurd-frambozen-geroosterde witte chocolade


Reserveren voor het Kreeftenfestijn kan via onze website www.restaurant-p.nl of telefonisch (tel. 06 511 155 40). De prijs bedraagt €64 per persoon exclusief drank. Let wel, er zijn nog slechts plaatsen beschikbaar op bepaalde data zoals die worden vermeld bovenin het reserveringsformulier op onze website.

Graag tot ziens,

het P team